divendres, 20 de setembre del 2019

Els "antisistema" i altres fantasies mediàtiques

La foto és de Gabriel Pecot i està presa de mesadeluz.es/blog/tag/gabriel-pecot/
El gener de 2011, un periodista de la revista Barcelonés -Ramon Pujol- em va enviar un qüestionari sobre la presència dels "antisistema" a Barcelona i els motius d'alarma social que sembla ser que haurien de motivar. Us faig avient la responsa que vaig enviar-li aleshores.

ELS "ANTISISTEMA" I ALTRES FANTASIES MEDIÀTIQUES
Manuel Delgado

- Es parla que a Barcelona hi ha una concentració més gran de moviments antisistema que a altres grans ciutats (i que fins i tot venen activistes d’arreu d’Europa per instal·lar-se a la nostra ciutat). Creu vostè que aquest és el cas? Si és així, quins creu vostè que són els motius?

No sé què cal entendre per "moviments antisistema". Moviments contra el sistema social? Contra el sistema mètric decimal? He buscat a les pàgines grogues de Telefònica i no he trobat cap moviment antisistema.

- Creu que el fet que Barcelona hagi estat històricament una ciutat lligada als moviments llibertaris i anarquistes té alguna influència en aquest fet?

Quin fet?

- S'ha apuntat que alguns dels motius d'aquest fet te a veure amb què a Espanya la legislació és massa permisiva amb aquest moviments i per això es traslladen activistes d’arreu d’Europa. Quina és la seva opinió?

Sobre quin fet?

- Els col·lectius antisitema són violents o es tracta d'una minoria que aprofiten certs esdeveniments (desallotjament de la UB, desocupacions, celebracions de les victòries del Barça o la darrera vaga general) per actuar violentament al marge de quina sigui la reivindicació?

No sé què són els col.lectius antisistema. N'he sentit parlar, però no n'he conegut veure cap enlloc. Treballo a la Universitat i allà no hi ha ningú que es presenti com a "antisistema". Conec independentistes, anarquistes, anticapitalistes, comunistes, neosituacionistes, fins i tot Hare-Krishnas, però no antisistemes. L'única cosa que se d'ells és el que diu la premsa.

De debò: això de "moviments antisistema" és un mer invent mediàtic i policial que està servint per a criminalitzar a tota la dissidència política radical. Una vergonya i un escàndol que ens posa de manifest fins quin punt les coses han canviat en aquest país més aviat poc, si més no menys del que voldríem acceptar.

Si s'està fent referència a moviments de crítica radical al capitalisme, Barcelona n'és capital europea des de fa més d'un segle i mig.

En qualsevol cas, crec que és un motiu d'orgull i de satisfacció que Barcelona compti amb moviments socials crítics i ben organitzats capaços de generar movilitzacions ciutadanes. Aquests moviments són una esperança per a la civilització i una de les poques veus que estan denunciant la violència dels poders polítics i econòmics, que no cremen contenidors, sinó la vida de milers d'éssers humans. Aquests darrers són els vàndals de veritat.

Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch