dimecres, 2 de març de 2016

Breu reflexió sobre l'antropologia implicada

Un trabajo de Keith Haring
Nota per Aina Pararada, estudiant d'antropologia

BREU REFLEXIÓ SOBRE L'ANTROPOLOGIA IMPLICADA
Manuel Delgado

La veritat és que no sé què dir-te No estic segur de saber què és l'antropologia implicada o militant. A mi em sona com una mena d'antropologia de l'alliberament, és a dir com això dels capellans que decideixen convertir la teologia en un instrument d'emancipació social o alguna cosa per l'estil. 

La veritat és que aquesta etiqueta em sembla una mica presumptuosa, perquè dóna per descomptat que certs sectors esperen a l'antropòleg perquè contribueixi a la seva causa amb la seva saviesa, tot i que a l'hora de la veritat, quan l'investigador acaba la seva recerca i entrega el seu treball de màster o la seva tesi, el més habitual és que se n'oblidi del tema i, com a molt, passi sols de tant en tant a saludar als "beneficiaris" de la seva investigació, que en teoria li haurien d'estar agraïts a la seva generositat solidària.

A mi aquestes coses em semblen de la mateixa naturalesa que tota activitat "compromesa", que sol ser l'entreteniment amb que ocupen el temps lliure gent de classe mitja amb ganes d'exhibir el seu virtuosisme. Sincerament, tot plegat em sona a cosa com cristiana, amb la seva típica obsessió pel concerniment personal com a vehicle de redempció personal, per molt que s'imagini col·lectiva.

Pel que fa a mi, no em considero un antropòleg implicat. La major part de vegades que em complico en coses politiques és perquè no se dir que no.

És cert que fa més de mig segle que sóc militant comunista, però això és una altra història.
Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch