diumenge, 7 d’agost del 2016

Nota bibliogràfica sobre la domesticació d'animals

La foto és de Stefan Kovac
Anotació per Maria Comas, doctoranda preparant el seu treball de recerca al Tibet

NOTA BIBLIOGRÀFICA SOBRE LA DOMESTICACIÓ D'ANIMALS
Manuel Delgado

És sobre el que vaig dir a la discussió sobre el teu projecte. El primer a indicar la manera com la relació home-animal sempre descrivia metafòricament relacions home-home va ser A.G. Haudricourt, en un article senzillament fonamental que va aparèixer el 1962, el mateix any en què es publicaven, amb molt més èxit, les elaboracions de Lévi-Strauss sobre el totemisme. Te l'adjunto. Va ser a partir de les intuïcions de Haudricourt que l'historiador Keith Thomas va poder sostenir, a propòsit del lloc de les bèsties en el procés de modernització a Anglaterra, que "la domesticació és l'arquetip d'altres sorts de subordinació". Això ho tens a la pàgina 55 del seu  Man and the Natural World. Changing Attitudes in England 1500-1800, Penguin Books, Harmondsworth, 1985.

Una bona introducció al tema de la domesticació dels animals és el llibre de Jean Pierrer Digard, L'Homme et les animaux domestiques (Fayard). I dues revistes monogràfiques: un L'Homme, el número 113/1 de 1989, "Les animaux: domestication etrepresentations", i Terrain, num 8, abril 1988, "Des hommes et des bêtes", 

Això pel que fa al tema dels animals domèstics. Però desprès està la qüestió, central per tu, de la més radical de les formes de domesticació dels animals: el sacrifici. No te'n oblidis.



Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch