diumenge, 14 d’abril del 2013

Un reportatge de TVE sobre l'Ofensiva hasta el tope del Frente Farabundo Martí i l'assassinat d'Ignacio Ellacuría (novembre 1989)



He trobat per casualitat en un VHS antic un Informe Semanal (TVE) que deu ser de la tercera setmana de novembre de 1989 i que inclou un reportatge de Manolo Alcalá sobre el que fou potser la principal iniciativa militar del Frente Farabundo Martí a El Salvador durant la guerra civil. Es tracta del que els insurgents van titular -el reportatge no ho diu- com “Ofensiva hasta el tope” o també “Ofensiva fuera los fascistas. Febe Elizabeth vive”. Va durar entre l'11 de novembre d'aquell any i principis del mes següent.

Al reportatge s'esmenten diversos esdeveniments importants, com l'explosió d'una bomba el mes de febrer a les oficines de FENETRAS, el fracàs del diàleg entre govern i guerrilla a Mèxic o la victòria electoral d'Alfredo Cristiani, del partit ARENA, d'extrema dreta. També apareix l'encara més radical Roberto d'Abuisson, fundador d'ARENA i al que sempre s'ha fet responsable de l'assessinat, entre altra molta gent, de l'arquebisbe Óscar Romero, el 1980.

El reportatge també fa referència a l'assassinat, el 16 de novembre de 1989, dels jesuïtes Ignacio Martín Baró, Segundo Montes, Amando López, Juan Ramón Moreno Pardo, Joaquín López y López i el filòsof i representat de la teologia de l'alliberament Ignacio Ellacuría. També moriren en l'atac un dona que treballava a la residència de la Universidad Centroamericana, Elba Julia Ramos, i la seva filla, Celina, de 15 años. El responsable de la seva mort fou el Batallón Atlácatl de la Fuerza Armada de El Salvador, sota les ordres del coronel Emilio Ponce.

En la seva línia de perseguir els crims feixistes produïts a qualsevol país del món tret d'Espanya, l'any 2011 el govern espanyol va demana l'extradició de diversos militars salvadorencs per jutjar-los a l'Audiencia Nacional per aquell crim. La veritat és que no sé com està el tema en aquests moments.

Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch