dimecres, 27 de març del 2013

La inauguració del monument a Onésimo Redondo al Cerro San Cristóbal (Valladolid), el juliol de 1961


He trobat això que he vist que no estava al youtube. Són imatges del NoDo corresponents a la inauguració al Cerro San Cristóbal, a pocs kilòmetres de Valladolid, el 25 de juliol de 1961, del monument commemoratiu de la mort d'Onésimo Redondo, el "Caudillo de Castilla", fundador amb Ledesma Ramos de les JONS i després un dels líders de Falange Española. Sempre m'ha fascinat la història del feixisme espanyol, en particular d'aquest sector  al mateix temps més proper al primer nazisme alemany, el derivat del nacionalbotxevisme, més proper al sindicalisme, i, a més, en el cas d'Onésimo, un ingredient més derivat del catolicisme ultramontà. Recordeu que Onésimo és qui fa la traducció comentada dels Protocolos de los sabios de Sión, el llibre de capçalera de l'antisionisme nacionalisocialista. 

Interessant la història de la seva mort a Labajos, a la Sierra de Guadarrama, a prop de l'Alto del León, el 24 de juliol de 1936, quan, segons algunes versions, va confondre un destacament de milicians de la CNT amb camarades seus per culpa de la bandera roiginegra dels anarcosindicalistes, que va confondre amb la que Falange va adoptar de les Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista.  El relat de com va ser la seva mort apareix a Onésimo Redondo, precursor sindicalista, de José Luis Mínguez (San Martín) i al primer dels quatre volums de la Historia de la Cruzada Española, de Joaquín Arrarás.

No sé si algú s'ha fixat, però no hi ha imatges de combatents del bàndol nacional al front sota la bandera amb el yugo y las flechas. Això és resultat de que, com a resultat d'incidents com aquest i com d'altres per l'estil, que es van prodigar en els primers moments de l'Alzamiento, Manuel Hedilla, seguint instruccions del comandament militar, va ordenar retirar-les del front, tal i com explica n'Arrarás a la seva crònica de la mort del dirigent falangista.


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch