dilluns, 3 de desembre del 2012

Entrega dels carnets del PCC i d'EUiA i d'una armilla de iaioflauta a Neus Català, darrera supervivent catalana dels camps d'extermini nazis





Ahir vàrem anar a Els Guiamets, al Priorat, una delegació del Partit Comunista a fer-li l’entrega dels carnets del PCC i d’EUiA a Neus Català, la única sobrevivent a l’Estat espanyol dels camps d’extermini nazis. Uns iaioflautes li van posar una de les armilles grogues que fan servir a les seves accions.

La Neus ara té 97 anys. Va ser militant de la Joventut Socialista Unificada de Catalunya durant la guerra i en acabada aquesta va travessar la frontera amb 180 nens d’un orfelinat. Després, com tants republicans catalans es va sumar a la Resistència francesa i es va encarregar de transmetre missatges i passar armes. La varen denunciar i va ser detinguda pels alemanys, que la van traslladar a Ravensbrück, on van morir 92.000 dones i d’on va ser alliberada pels americans el 1945. Després va tornar a Catalunya on es va incorporar a una altra resistència, en aquest cas l’antifranquista. La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi i l’any 2006 va ser anomenada Catalana de l’Any.

Ara viu al seu poble natal, on li van entregar els carnet en un acte ben emotiu i entranyable. Sobre us he posat dos fotos: la del camarada Joan Josep Nuet fent-li a mans els carnets i una de la colla que ens hi vàrem acostar amb ell i van compartir un dinar amb aquesta dona, que és d'aquells dels que parla Silvio Rodríguez a una cançó, que no lluiten un dia, una setmana o un any, sinó tota la vida. Aquestes, diu, són les realment necessàries.


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch