dissabte, 21 d’octubre del 2017

Lectura recomenada: Jordi Moreras, Marta Alonso, Ariadna Solé, Alberto López i Khalid Ghali, Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans de Catalunya, Temes d'Etnologia de Catalunya, Departament de Cultura, 2017)

Lectura recomenada: Jordi Moreras, Marta Alonso, Ariadna Solé, Alberto López i Khalid Ghali, Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans de Catalunya, Temes d'Etnologia de Catalunya, Departament de Cultura, Barcelona, 2017.



La col·lecció Temes d’Etnologia de Catalunya acaba de publicar una nova monografia, Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans de Catalunya, de El llibre és el resultat d’una investigació desenvolupada per aquest grup d’antropòlegs entre 2007 i 2010 en el marc de les recerques de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC).


Les comunitats musulmanes presents a Catalunya desenvolupen ritus col·lectius en un context minoritari i de diàspora. Els autors de la monografia han resseguit el cicle anual festiu musulmà, especialment en el cas de col·lectius procedents del Marroc, Pakistan i Senegal, fixant-se en les quatre principals celebracions (el dejuni durant el mes del ramadà, la festa del sacrifici, la commemoració del martiri d’Alí i la festa del naixement del profeta Muhàmmad), com a estratègia per poder observar com uns col·lectius heterogenis en molts sentits interactuen en contextos socials determinats mitjançant la pràctica ritual. Aquesta pràctica, viscuda des de la pertinença comunitària, s’incorpora dins d’una societat.

[De la promoció del llibre]


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch