dijous, 23 de maig del 2013

Dos temes bluegrass i una mica de clogging presos de la pel·lícula "Appalachian Journey" (1991), com homenatge de record a Alan Lomax


Jo crec que mai es farà prou l’elogi d’ALAN LOMAX, un dels homes que ha fet més per recollir i filmar expressions de música tradicional d’arreu del món, també de Catalunya i Espanya. Jo mateix he anat penjant a l’emule les gravacions que va fer aquí als anys 50, recollides en una capsa amb cinc lps i que vaig trobar al Mercat de Sant Antoni fa temps. Com a cineasta va fer documentals molt interessants, com aquest APPALACHIAN JOURNEY (1991), sobre les expressions musicals dels hillbillys –el terme una mica despectiu amb que s’ha conegut als habitants dels Apalatxe, la cordillera que recorre tot l'est dels Estats Units– la old time music, de la que se’n derivarà als anys 30 i 40 el bluegrass. Trobareu un bon grapat d'expressions de virtuosisme amb el banjo o el fiddle –el típic violí que es toca a la zona–, i també d’exhibicions de square dance, buck dance o clogging, tant blancs com negres. És molt, molt interessant, sobre tot per com aquesta música barreja melodies angleses i escoceses amb ritmes i instruments africans, com el mateix banjo.

La peli sencera l'he penjat a youtube.com/watch?v=MXh8SDp0H-EI aquí us deixo una mostra, amb una mica de clogging  i dues interpretacions a càrrec de The Heights of Grass i de The Golden Grass Band. Que us aprofitin.


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch