diumenge, 28 d’abril del 2013

Una altra referència cinematogràfica a John Reed, fundador del CPUSA: "Meksika V Ogne" ("Campanas rojas"), de Sergei Bondarchuk (1981), i anunci d'un nou canal al youtube



Sempre m'ha fascinat la història de John Reed, el fundador del CPUSA, el partit comunista nord-americà. Hi ha pel.lícules que en parlen, la més famosa sens dubte "Reds", de Warrem Beatty, del 1981. Abans d'aquesta pel.lícula havien hagut diverses referències a la figura d¡aquest periodista i agitador polític. De fet, hi ha un fotimé de pelis sobre la revolució mexicana en les que apareix pel mig un periodista gringo, que sovint no se'ns explica ni qui és, ni què fot allà. Fins i tot a "Viva Zapata" ens el trobem. Però, a més de la de Beatty, hi ha dos pelis que parlen explícitament de l'etapa mexicana de Reed, abans que se n'anés a fer de testimoni privilegiat de la revolució boltxevic. Una és "México insurgente", de Paul Leduc, mexicana, del 1970; l'altra és aquesta de la que vaig passar unes seqüències a la sessió de la Reina del proppassat mes d'abril. És MEKSIKA V OGNE –aquí "Campanas rojas"–, dirigida pel soviètic SERGEI BONDARCHUK el 1981. Després va haver una segona part, que no he vist, titulada "Rusia 1917".

El final és curiosíssim; ja veureu. És després de la llarga seqüència dedicada a la batalla de Cuautla, en la qual les tropes d'en Zapata van derrotar el famís Quinto Regimiento de Oro de l'exèrcit federal.
A part d'aquesta seqüència, he penjat la peli sencera a youtube.com/watch?v=MTJm5AO2Zi4

Ho he fet a un canal nou que he obert, al que he titulat Reina d'Àfrica, youtube.com/channel/UCHlCU__Qp7mHbT3Ym6DvCaw, on sols penjaré pelis completes que no hi són a la xarxa, sempre jugant-me que em facin reclamacions de drets d'autor com les que han dut al tancament d'altres canals que havia anat obrint. Ara m'he muntat un sistema per assegurar-me que ningú reclama res i que consisteix en anar obrint canals "am", on deixo el que penjo una temporada fins cerciorar-me que no tenen problemes.


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch