dissabte, 1 de desembre del 2012

Un tema bara del sud de la República Malgaixa, pres del disc "Madagascar. Músiques du Sud. L'Art du Lokanga" (Radio France, 1984)



Vaig posant conversions a mp3 de vinils rars que tinc per casa. Ara és un titulat Madagascar. Musiques du Sud. L'Art du Lokanga. Tinc diversos d’aquesta col.lecció anomenada “Musiques Traditionnelles Vivantes”, que va publicar  Radio France. Aquest va sortir el 1984.

És un enregistrament de música del mig desèrtic sud de l’actual República Malgaixa, tocada per músics bara o antandroy sobre tot amb lokanga, que és un cordòfon tipus cítara, molt semblar al rabel castellà, una vara amb les cordes i un ressonador de carbassa. En una altra època era un instrument típic d’esclaus, però ara per ara és un producte típic destinat a turistes.  

El tema que he triat és bara i es diu “Parazita”. L’interpreta un duo vocal acompanyat d’una viella, un instrument incorporat a la cultura bara pels marins europeus que freqüentaven aquella part del litoral de l’illa. El disc sencer conté altres temes bara i antandroy, recollits el 1983 a una missió dirigida per Michel Domenichini-Ramiaramanana, amb el fotògraf Xavier Bellenger, de qui és la fotografia que apareix al vídeo que he muntat i que és també la de la portada de l’LP.

El trobareu sencer a l’emule, amb totes les altres coses de la col.lecció, reunides sota la marca Reina d’Àfrica.


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch