dimarts, 30 d’abril del 2024

Michel de Certeau i les fonts teològiques del concepte de no-lloc

La foto és de Clemente Bernad, "Isabel Bono" (Imagina cuantas palabras), 2013

Aquesta és una altra nota que li vaig enviar a Carla Rivera sobre el concepte de no-lloc. Son del març de 2023.

Michel de Certeau i les fonts teològiques del concepte de no-lloc
Manuel Delgado

Marc Augé esmenta a Michel de Certeau, però el concepte de no-lloc d'un i altre no tenen res a veure. De totes formes aquesta noció tenia un important recorregut abans. Duvignaud, Augoyard, Derrida, Blanchot, inclús Lefebvre a La producción del espacio.

Em va divertir molt descobrir les fonts teològiques del no-lloc en Certeau, abans de La invención de lo cotidiano. Marc Augé publica el seu llibre el 1992 i de Certeau el 1980. Però la idea de no-lloc l'utilitza Certeau abans, a la seva obra mística. És el Certeau jesuita que fa una autèntica teologia del lloc. En ella el no-lloc és un lloc que no pot ser indicat, però que està o al que s'arriba més enllà o abans de tota geografia . En parla als seus comentaris sobre l'espiritualitat de Sant Ignasi de Loiola, que sorgeix d'un no-lloc que resulta “d'obrir un espai al desig, de deixar parlar el subjecte de desig, en un lloc que no és un lloc i que no té nom”.

A la seva angeleologia, Certeau es fixa en la representació de l'àngel a partir del segle XIV, que el concep com "una utopia de perfecció, un lloc/no-lloc de sentit i de veritat que s'oposa als avatars i les contingències”, com a personificació de la Idea platònica.

En un altre lloc, en reflexionar a propòsit de les vides de sants, Certeau reconeix que aquestes recullen dos tipus d'itineraris i dos tipus de topografies. Uns són físics, visibles, es produeixen com a recorreguts i alts. Els altres són edificants i impliquen el desplaçament cap a un dins que és, en efecte, un no-lloc, ja que és "un exterior que es realitza en trobar un interior". Trobar sentit –“produir-lo”, dirà Certeau– és donar “amb un lloc que no és tal”, un lloc espiritual, que és un “més enllà”, ni una altra part ni el lloc on el sant es troba , un punt sense dimensions en què es produeix "l'esvaïment de l'individu darrere d'una combinació de virtuts destinades a la manifestació de l'ésser", que "proporciona aporta la 'moraleja' de l'hagiografia: una voluntat de significar, el no-lloc del qual és un discurs de llocs”.

En un moment encara més previ de la seva obra, podia ser més explícit en la intuïció insinuada: està parlant del cor, el cor de l'home i el cor de Déu, que és el “més enllà de tot allò real, la marca indefinible d'un tall, el no-lloc de tot lloc".

Tot això ho tens a La escritura de la historia, que son textos de 1973-1976. Lo de Sant Ignasi està a El lugar del otro. Historia religiosa y mística, del 1984. Lo de l'angeologia està a Le Parler angélique, del 1984.