dilluns, 3 d’agost de 2015

La tesi doctoral de Dionís a la Sorbona. Fragment "Dionysos" (Jean Rouch, 1984)

  


Jean Rouch va dirigir algunes pel.lícules de ficció. Una d’elles va ser “Dionysos” (1984), que tracta d’un imaginari retorn de Dionisos per a desmentir la seva mort. He penjat la pel·lícula sencera a youtube.com/watch?v=8wd6hNuBN4o.

Aquí he penjat la seqüència inicial. Comença amb l’acte titulat “La these en Sorbonne”, en la que la divinitat, fent-se passar per un doctorant, defensa una tesi sobre si mateix davant un tribunal format per l’etnòloga Germaine Dieterlen, Enrico Fulchignoni –amb qui Rouch i Henri Langlois van muntar un  doctorat de cinema a la Sorbona i Nanterre i de qui potser haureu llegit el seu fonamental La imagen en la era cósmica– i Rouger Fouchet, un documentalista especialitzat en invertebrats, com a president. 

El doctorant impostor, és a dir Dionisos en persona, és res més i res menys que Jean Monod, de qui algú de vosaltres segur que coneix el seu Los barjots (Ariel, en la col.lecció que dirigeix en Carles Feixa), un clàssic de l’etnografia de subcultures juvenils, que va desertar de l’antropologia per dedicar-se exclusivament a la poesia, camp en el que, entre altres obres, va publicar l’any 1986 el seu llibre Dionysos. La seva biografia és tant apassionant que val la pena que li feu un cop d’ull. Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch