dilluns, 11 d’agost de 2014

Record d’homenatge a la camarada Marina Ginesta, de les JSU, amb una versió de "La Jove Guàrdia" d'en Carles Santos i Grup Instrumental Català


Una les fotografies més encisadores de la revolució i la guerra del 36 és la d’una jova miliciana posant a la terrassa de l’Hotel Colon de Barcelona –ara la botiga de Apple– poc després d’haver estat reconquerit per els treballadors i treballadores que fan van fer fracassar el cop feixista del 19 de juliol de 1936.

Doncs bé, la noia que apareix a la foto és una miliciana comunista, militant de la Joventut Socialista Unificada de Catalunya, les JSUC, les joventuts del PSUC, de nom Marina Ginesta. Tenia 17 anys. La va fer el fotògraf xilè Juan Guzmán. Va ser pressa exactament el 21 de juliol de 1936. Com veieu la imatge té com a rerefons la Plaça Catalunya, amb l’edifici de Telefònica i, al fons, la Catedral. Observeu el posat de la noia: estrany, enigmàtic, barreja de tendresa i ferotgia revolucionària.

Una història ben interessant la d’aquesta jove comunista catalana. La xicota parlava molt bé el francès i va ser assignada per acompanyar com a traductora al periodista soviètic Mijail Koltsov, que es desplaçà al front d’Aragó. Si busqueu el seu llibre Diario de la guerra de España (Akal), veureu que parla d’ella a les anotacions dels dies 11, 12 i 13 d’agost de 1936. Marina és la que li va fer de traductora en la seva famosa entrevista a Durruti. 

Uns periodistes fa uns anys la van trobar després vivint a França. Tenia 89 anys i li van fer una entrevista. Quan li preguntaren d’on va treure aquella mirada tan fascinant, no va dubtar: 'Dicen que en la foto del Colón tengo una mirada arrebatadora. Es posible, porque convivíamos con la mística de la revolución del proletariado y las imágenes de Hollywood, de Greta Garbo y Gary Cooper”. Quina prova d’això en que tan insisteixo de l’injust que és el menyspreu de molta gent d’ara envers el cinema clàssic d'Hollywood, que en aquella època era part de la cultura de la classe obrera catalana! 

Marina Ginesta va morir el dia de Reis d'enguany, 2014.

El tema que sona veureu que és "La jove guàrdia", l'himne internacional de les joventuts comunistes. Esta interpretat per la Coral Carmina i el Grup Instrumental Català, un grup de música experimental que va fundar i dirigia Carles Santos a la segona meitat dels anys 1970. El tema està inclós en l'LP "Música de la revolució", publicat per Dial Discos i la llibreria Cinc d'Oros l'any 1977. 


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch