dimecres, 23 de juliol de 2014

Ernest Lluch a "Tribunal Popular" (TVE-Catalunya, 1989)


Continuo penjant coses del programa Tribunal Popular, de l'etapa en que es feia als estudis de Sant Cugat per al circuït català de TVE al primer semestre de 1989, una experiència interessant i divertida de la que ara me’n penedeixo d’haver-me ‘n penedit. Amb la distància en el temps m'adono que ara no es podria fer ni de broma i que per ell varen passar personatges realment interessants, alguns d’ells malauradament desapareguts.

Un d’ells va ser n’Ernest Lluch, un històric del PSC, provinent de Socialistes de Catalunya, que va ser ministre de sanitat amb un dels governs de Felipe González. Vaig tenir una certa relació amb ell. Era un tipus intel.ligent, molt culte i donava goig parlar amb ell. Em va saber greu que el matés ETA aquell vespre de novembre del 2000. A més, l’atemptat va ser al parking de casa seva, a l'Avinguda de Xile, al costat de la meva facultat quan estava a Pedralbes. Suposo que d’alguna forma se'l considerava còmplice de la constitució dels GAL, un dels seudònims amb els que la policia espanyola estava assesinant presumptes membres de l'organització armada basca.

He pensat que aquesta intervenció seva al Tribunal Popular seria un bon recordatori de la seva figura. Crec que ningú mereix que el matin així. En tots els casos és una brutalitat i una injustícia. En el seu cas va ser pitjor, trobo: va ser, políticament, un enorme error. No sé si n’estava al corrent dels crims de la democràcia, però era un dels homes que hagués propiciat un diàleg amb ETA. Qui sap si aquesta fou la veritable raó de la seva condemna a mort.


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch