dimecres, 4 de juny de 2014

ESCOPOFÍLIA - Sessió 156 - Djous 5--6-14 - Reina d'Àfrica

El programa el començarem amb un raresa que he pescat per casualitat i que es diu EL MENSAJE. És una cosa d'un dels especialistes en l'Espanya "màgica" que van fer furor a la dècada dels anys 70, en JUAN GARCÍA ATIENZA, en la línia del que també n'era representant en Sánchez Dragó. Molt, molt curiós. He vist que és inèdit a la xarxa. Però realment mereix la pena. Rotllo "misterios sin resolver", en aquest cas a propòsit de la presència de proves inequívoques de que la gran cadena còsmica passa per un poble de la Sierra de la Demanda, a la província de Burgos. El documental és del 1978. De debò que mereix la pena.                                                      

Ja n'hem vist alguna cosa d'aquest creador portentós que fou KAREL ZEMAN. Us convido a que mirem un delicia que va fer amb figuretes de vidre i que va titular INSPIRACE. Del 1949.

Continuem repassant coses del cinema de muntanya nazi, que va aportar obres d'un notable lirisme visual. Tot i que en aquest cas convindria més parlar de cinema de gel, perquè estem parlant de SOS EISBERG, dirigida per ARNOLD FANCK i LENI RIEFENSTHAL al 1933.

Com us deia, aquest sessió volem que sigui un homenatge a en Joan. Com sabem que és un entusiasta de Woody Guthrie li passarem en el seu honor algun fragment de WOODY GUTHRIE, un documental de PAUL LEE pera la BBC del 1988, que està molt bé. Li hem demanat a en Joan que ens faci una tria de vídeos que voldria presentar-nos i entre ells està el del concert-manifestació que va fet Toni Morello a Chicago en honor dels 100 anys del naixement de Guthrie.

En Mikel Fernandino m'ha obligat a programar dijous una cosa impresentable que ha fet amb una colla d'amics flipats del COLECTIVO GILLES DE RAI. És una engendre patètic que em fa vergonya passar, però he estat incapaç de dir-li que no perquè la veritat és que l'home aquest em fa pena i sé que si m'hi nego se'm fotarà a plorar o farà alguna bestiesa. La cosa es diu com no podria dir-se d'una altra manera: FLIM, UNA PELÍCULA DE MIERDA. Demano disculpes anticipades. Si passats un minuts comenceu a llençar botelles a la pantalla la trec.

Com sabeu, la policia brasilera està actuant brutalment per a "netejar" les ciutats on s'ha de celebrar el Mundial de futbol aquests dies. He pensat que podríem compartir alguna escena de TROPA DE ELITE, dirigida per JOSÉ PADILHA al 2007, que planteja un vell dilema: és legítim gaudir d'una pel·lícula que es pura força, molt bona des del punt de vista cinematogràfic, però el contingut de la qual és obertament feixititzant? Complicada la cosa, certament. Però la peli és molt bona, ens agradi o no l'apologia que fa de la violència policial. Que no ens agrada, és clar. Ni aquella, ni la d'aquí.

Aquesta és una típica i tòpica comèdia romàntica, però el plantejament d'entrada té gràcia. L'escenari és una societat en la que la gent no pot ni sap dir  mentides i les persones expressen amb tota naturalitat els seus pensaments real, sense cap filtre forçat per la conveniència o l'interès. És per això que podriem mirar els primers minuts, quan ens mostren com són les relacions humanes en aquest paradís de la total i completa sinceritat. La peli es diu THE INVENTION OF LYING, i la van dirigir RICKY GERVAIS i MATTHEW ROBINSON. Es recent, del 2009. La protagonitza un dels directors, en Ricky Gervais, a qui devem sèries televisives tan bones com "Extras" o "The Office".

La darrera sessió vaig procurar introduir-vos en el fantàstic món del thriller filipí. A aquesta la meva intenció és posar-vos al corrent del formidable univers de les pel·lícules d'aventures tamils. Us mostraré alguna de les seqüències de lluita de KAALAM VELLUM, dirigida per M. KARNAN el 1970. Indescriptibles.

Sóc un fan d'en JIM JARMUSCH i en particular d'alguna de les seves pel·lícules, com ara DOWN BY LAW, del 1986. Molt bona. A més és de l'època en que Jarmusch li treia el millor profit a en ROBERTO BENIGNI. Els altres dos protagonistes són JOHN LURIE i un dels actors favorits de Jarmusch: TOM WAITS, el cantant, que també fa part de la banda sonora.

El més probable és que aquesta sigui la darrera sessió de la Reina aquest curs. El problema que tenim és que en quan fa una mica de calda sortiu fora i, com la cosa està delicada, no volem tenir problemes amb els veïns o amb les autoritats. Així és que en previsió d'aquesta circumstància passaré alguna cosa que animi el que igual és la festa de comiat abans de l'estiu. Amb tal finalitat, us proposo repassar els números musicals de la genial THE BLUES BROTHERS, dirigida per JOHN LANDIS al 1989, amb tot de monstres dels soul i del rhythm & blues: ARETHA FRANKLIN, JAMES BROWN, CAB CALLOWAY, RAY CHARLES, JOHN LEE HOOKER... Total.Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch