dijous, 1 de maig de 2014

Record de quan anaven als merenderos a celebrar el Primer de Maig i quan el Ritz va ser un menjador popular. Una acció d'Ariadna Pi el Primer de Maig de 2006


Sota el franquisme era costum que la gent del moviment obrer celebrés el Primer de Maig anant a fer una costellada o una paella a berenadors o a zones de bosc, on les trobades sindicals podien passar per inofensius pícnics familars. Per exemple, la gent de Comissions Obreres —l'únic sindicat operatiu a partir dels anys 60— anava amb tota la família a Les Planes o qualsevol altre recó de la serra de Collserola. Per posar més exemples, a Vilafranca del Penedès el Dia de la Classe Obrera s'emmascarava en forma d’aplecs sardanistes a zones boscoses a prop dels barris de Les Cabanyes o a Les Graus. Una de les més importants assemblees sindicals clandestines a Sabadell té lloc a la Font de Can Rull, el 23 d’octubre de 1966. De totes formes, l’elecció d’aquests indrets i els seus usos per a trobades secretes no es van originar pas sota el franquisme. El dirigent  anarquista i ministre de justícia Juan García Oliver, a l'Eco de los pasos (Ruedo Ibérico) hi remet a l’hora de descriure la situació de la CNT al gener del 1922 i la gamma àmplia de motius pels quals s’empresonava un nombre tan elevat de companys. Un dels motius de la detenció de llibertaris es devia al fet que eren descoberts en “reuniones clandestinas los sábados y domingos en playas recoletas o en las calvas de los bosques en Las Planas y Vallvidrera”.

Com a memòria d'aquest costum, un col·lectiu anomenat Ariadna Pi va celebrar un picnic a l'Hotel Ritz de Barcelona el Primer de Maig de 2006. De pas, també commemorava els dies de la Revolució de Juliol de 1936 en que aquell indret va funcionar com a restaurant popular. D'ací el lema de la pancarta: "Després de 70 anys, hem tornat".

En qualsevol cas, feliç Primer de Maig a tothom.


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch