dilluns, 28 d’abril de 2014

Una escena d'“El cerco”, Miguel Iglesias (1955)Una escena d’ “El cerco” (Miguel Iglesias, 1955). La vaig rippejar fa temps per passar-la a la Reina i volia subratllar-vos l'interés d'aquesta seqüència particular. És la de la persecució d’un dels “dolents” que va en un autobús. Si us hi fixeu, el que es veu és la Ronda Universitat, davant del que era la terminal de l'Alzina Graells. Al fons, es veuen els magatzems El Aguila, que es van incendiar el juny del 1981.

Doncs bé, més que res és per a que tingueu present que el que veieu és una evocació directa del que va ser la mort en César Saborit, que va morir d’una forma similar quan anava en un troleibús de la línia Meridiana-Santa Coloma, el 19 de juliol de 1951. El vam matar a l'alçada del número 345 del carrer de Sant Andreu. Era secretari del Sindicat de la Construcció de la CNT i lluitava al maquis. 

Quina pena de Quico Sabaté, expulsat de la CNT al 1953. O de Marcel·lí Massana que havia abandonat la lluita armada decebut per l’aïllament a que la CNT els havia condemnat i perquè estava al corrent de que antics camarades seus anaven dient d’ell que “més que un guerriller, era un atracador que s’estava fent milionari”. El trencament entre Quico Sabaté i Lluís Facerias al 1956 va ser la conseqüència de la decisió d’aquest darrer de cercar de nou el recolzament confederal i acceptar l’oferta d’abandonar el país amb destí a un país llatinoamericà, el que la seva mort a mans de la policia va impedir en un darrer moment.

La pel.lícula sencera l'he penjat a youtube.com/watch?v=xSg4Qa42twA
Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch