dimarts, 3 de desembre de 2013

Mort d'una doctoranda. Record de l'Ana Albertos, que volia fer l'etnografia d'un circ

La imatge està presa de circowonderland.com, la companyia sobre la que volia fer la seva tesi l'Ana
M'he quedat completament trasbalsat quan he conegut la mort d'Ana Albertos, una doctoranda, jove, que m'estimava especialment i de la que just estava fent les gestions de matricula perquè ella no s'hagués de desplaçar a Barcelona, no per motius de salut, sinó per no haver de deixar la seva feina al Museu Etnològic de València. A més, just portava a sobre el seu projecte de tesi, que acabava d'imprimir, per mirar-m'ho i començar a treballar amb ella, quan m'han comunicat la terrible notícia a secretaria.

Abans d'ahir l'escrivia per comunicar-li que per fi havia acabat amb els tràmits administratius per a que s'incorporés al nou programa, perquè ella provenia de l'antic pla, més e concret d'un doctorat que es va fer sols un curs i que es deia Antropologia de l'Espai i del Territori. Un nou canvi en la planificació del tercer cicle va obligar a suspendre'l, però va ser una promoció genial, la del 2000-2001, de la que van sortir un bon grapat de bons projectes de tesi, alguns dels quals han reeixit amb excel·lents recerques ja presentades: Marta Cecilia Cedeño, Joan Uribe, Helena Casanova, José Luis Carol, Carles Bertran, Carlota Gallén, Maria Dolores Martos, Maria Pilar Larramona, Mònica Jorba, Rodrigo Herrera, Pilar Cañabate, Diana Arias, Nadja Monnet, Gabriela de la Peña.. Ella va fer una tesina esplèndida sobre la platja de la Malvarrosa, un magnífic treball d'etnografia d'espais públics que porto anys esmentant com a model de realització de les premisses teòriques que compartia a classe. Es titulava, en concret, "Huellas en la arena. Estudio antropológico de un espacio público: 250 metros de la playa de la Malvarrosa".

Ens vàrem anar veient quan m'havia de desplaçar a València i fa no pas gaire l'Ana va venir a Barcelona, a una cosa que organitzaven a l'Institut Català d'Antropologia, les jornades sobre Cultura Viva. Antropologia dels carrers, el novembre de 2008, i també a unes altres sobre patrimoni que organitzava l'IPEC, crec que al 2010. Era una persona molt activa al si de l'Associació Valenciana d'Antropologia, que segur que també estaran tristos per una perdua tan tremenda.

Sempre m'insistia en la seva voluntat de reprendre la tesi doctoral que ja havia inscrit, però que havia abandonat sempre per raons professionals. La passada tardor va trucar-me per participar-me la seva decisió de reprendre-la. Estava molt il·lusionada i volia que continués sent el seu director, cosa que vaig acceptar i agrair de cor. El projecte era el mateix que havia presentat inicialment l'any 2002: "El gran espectáculo del mundo. Estudio sobre una nueva comunidad nómada". El tema, efectivament, era el món del circ i el seu model etnogràfic era una companyia que s'instal·lava tots els anys a València, el Circo Wonderland, que estaven a punt d'arribar de nou a la ciutat. De fet ja havia avançat el seu treball de camp i havia fet algunes incursions, seguint la companyia a les seves estades a Castelló o Gandia. M'explicava que l'havien rebut magníficament i que li donaven totes les facilitats per a dur a terme la seva feina etnogràfica.

El seu darrer missatge era del 28 d'octubre i era sobre els tràmits de la matrícula. Em deia: "También te diré que al trabajar la matrícula es a tiempo parcial, así que..., hay que tenerlo en cuenta. No quiero agobiarme con el tiempo".

En fi, que així estem. Detesto les solemnitats. Sempre m'han semblat ridícules. No sé què dir, bàsicament perquè no sé que voleu que us digui, que no sigui que Ana ja no hi és.


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch