dijous, 26 de desembre de 2013

Lectura recomenada: Xavier Theros, "Barcelona a cau d'orella". Fotografies de Consuelo Bautista (Comanegra, 2013)

Lectura recomenada: Xavier Theros, Barcelona a cau d'orella. Fotografies de Consuelo Bautista, Comanegra, Barcelona, 2013. 

Un llibre extraordinari que amaga, entre els seves pàgines, tots els secrets, anècdotes i curiositats de la ciutat de Barcelona. Xavier Theros s'ha passat anys ressenguint aquesta teranyina gegant que és Barcelona, ciutat sempre viva, sempre canviant, constantment dibuixada per tanta gent que hi passa i que deixa enregistrades tota mena de pulsions humanes. Ara Theros ens ofereix amb aquest llibre el millor retrat humà de la ciutat, del patrimoni intangible que són les vivències i les relacions socials. Una guia escrita sobretot a partir d'allò que no és de públic coneixement; la crònica d'una ciutat que comparteix els seus secrets a cau d'orella. 

Aquest és un llibre que volgudament en ressegueix un altre: aquella Guía secreta de Barcelona amb què Josep Maria Carandell s'inventà, ara fa quaranta anys, l'ofici de relatar les vivències i els indrets més ocults de la seva ciutat; traçar un mapa de llocs, històries i petites indiscrecions sobre el que encara es pot veure i sobre el que ja no hi és. Com va escriure Carandell, probablement la història i la geografia humana de Barcelona són un cúmul d'experiències viscudes «amb un somriure ambigu de dona ofesa que pregunta: i doncs, què creien, que seria fàcil als meu dos mil anys?».


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch