dissabte, 26 d’octubre de 2013

Rojos de pel·lícula - Sessió del 29/10/13 - Ateneu Roig de Gràcia"Letter to Jane", Jean-Luc Godard (1972)

Com cada darrer dimarts de mes, us convoquem a la sessió de Rojos/roges de pel·lícula que fem a l'Ateneu Roig, a Gràcia, Carrer Ciudad Real, 25, a prop del mercat de Travessera. Comencem a les 9 del vespre. Com sempre, curtmetratges i seqüències de pel·lícules protagonitzades, musicades, dirigides o guionitzades per comunistes o que parlen d'ells i d'elles.

En aquest cas, us proposem una de les coses que JEAN-LUC GODARD va fer en la seva època maoista, on va fer diverses aportacions interessants, no sols des del punt de vist cinematogràfic, sinó relatives al sentit que tenien les imatges i la seva organització en forma de films. Va ser l'època de materials rodats en 16 mm., molt influenciats pel cinema d'agit prop soviètic, i quan munta el Grup Dziga Vertov. Una de les obres d'aquesta etapa és aquest LETTER TO JANE (1972), que funcionava com una mena de postil·la de "Tout va bien" i que va codirigir amb en JEAN-PIERRE GORIN. Ve a ser com una assaig cinematogràfic a partir i a l'entorn d'una foto de Jane Fonda de visita a Vietnam del Nord.

Després ens agradaria fer una mena d'especial KURT WEILL, un dels músics de pel·lícules i teatre més importants del segle XX, creador de temes inoblidables. Per començar, us convidem a gaudir d'alguns dels moments més coneguts de DIE 3-GROSCHEN-OPER, dirigida per G.B. PABST i que la versió cinematogràfica de l'obra del mateix títol de BERTOLT BRECHT i Weill, protagonitzada per la cantant LOTTE LEYNA, la dona del darrer. Acte seguit, la mateixa Lenya interpretant alguns dels temes de Weill a una de l'entregues del mític programa de la BBC "Monitor", que va dirigir KEN RUSSEL entre 1959 i 1962, en aquest cas titulat LOTTE LENYA SINGS KURT WEILL, emès el març de 1962.

Després algunes coses de quan, exiliat als Estats Units, va treballar a Broodway i a Hollywood. Per exemple, ONE TOUCH ON VENUS, un musical que va portar al cinema WILLIAM A. SEITER l’any 1948, en la que es nota la mà del seu codirector no acreditat, GREGORY LA CAVA, un dels grans de l’alta comèdia nord-americana. Els temes de Weill els canta Eilleen Wilson, però qui mou els llavis i dóna la cara és la grandiosa AVA GARDNER. O SEPTEMBER AFFAIR, dirigida per WILLIAM DIETERLE al 1950. I, per acabar, algun moment de SEPTEMBER SONGS, un especial que la televisió canadenca li va dedicar a Weill al 1997.

Ens agradaria que miréssim plegats la part de FBI STORY dedicada a la persecució anticomunista als Estats Units als anys 50. La va dirigir MERVIN LE ROY al 1950, i, deixant de banda, el seu tema, és una bona pel·lícula.

També un homenatge al vell amic Pijoaparte, el personatge de Juan Marsé que vol lligar-se a la niña-pera del PSUC a la Barcelona també dels anys 50. La novel·la la va portar al cinema GONZALO HERRALDE al 1984.

I, per acabar amb bon sabor de boca, un fragment d'una de les pel·lícules que vàrem programar per l'especial d'aquestes darrere Festes de Gràcia i que no ens va donar temps de passar: DIARIOS DE MOTOCICLETA, dirigida per WALTER SALLES el 2004, el tema de la qual és, com sabeu, el viatge que el 1952 va emprendre Ernesto Che Guevara amb Alberto Granado al llarg d'Amèrica del Sud. Ben emocionant, oi?


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch