dimarts, 23 de juliol de 2013

"Salutació als serveis socials de Sant Joan de Deu i altres organitzacions antisistema". Paraules dites a La Xarxa el 16/6/2013

SALUTACIÓ ALS SERVEIS SOCIALS DE SANT JOAN DE DEU I ALTRES ORGANITZACIONS ANTISISTEMA
Manuel Delgado

Imatge de sensellarsjd.com
Suposo que a aquestes alçades deu quedar clara i explícita la meva simpatia envers el que signifiquen les iniciatives de la PAH, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, amb l'Ada Colau al capdavant. A aquestes falques que la Vanessa em permet al seu programa ja n'he fet a una l'elogi de les seves protestes, i a una altra una evocació dels seus avantpassats immediats de V de Vivenda i la seva lluita contra les polítiques en habitatge –millor dit, contra l'habitatge– dels governs presumptament d'esquerres que ha patit la ciutat.

Si ja m'he permès esmentar els ancestres, se'm permetrà reconèixer el paper dels còmplices necessaris en aquestes cuites de la PAH. Perquè la Plataforma no lluita en solitari contra els abusos immobiliaris de bancs i de governs; no ho oblidem. Al seu costat hi ha altres entitats que participen de les seves mobilitzacions i que, per exemple, van fer una contribució estratègica a la recollida de signatures en suport a la iniciativa legislativa popular en favor de la dació en pagament i una justa reforma de la llei hipotecària.

Un exemple d'aquesta cobertura que rep des de fora la PAH ens la brinden algunes de les associacions que conformen la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar, que aplega a Barcelona diverses entitats i instàncies preocupades per la sort de les persones a les que se'ls nega el seu dret a poder viure. Si, dic bé, a viure, perquè les persones viuen –vostès, oients, posem per cas– a casa seva i si no en tens de casa, no vius. Si no hi vius, no vius; el que fas al carrer, a un caixer o sota un pont, no és vida ni és viure. I atenció: no estem parlant dels rodamóns "de tota la vida". Ara ja són famílies senceres les que s'estan trobant llençades a viure a la intempèrie. Així estem.

En aquest reconeixement a la contribució a la lluita per un habitatge digne és just incloure un bon nombre d'entitats vinculades a l'Església catòlica. Reconec que no tinc gaires inquietuds espirituals, però em molesta profundament l'anticlericalisme vulgar i que no es reconegui com i quan cal el paper d'entitats religioses a l'hora de fer el que en una societat justa hauria de fer l'Administració, aquí prou enfeinada en ajudar als bancs i no a llurs víctimes.

Permeteu-me subratllar una d'aquestes entitats dedicades a fer un cop de mà a persones expulsades d'allò que ens van fer creure un dia que era l'estat del benestar. Parlo dels Seveis Socials Barcelona de Sant Joan de Deu, que trio perquè tot just ara acaba d'inaugurar un nou centre d'acollida a Barcelona, en aquest cas al barri de Sàrria, que ja preveu aixoplugar no com fins ara individus, sinó també parelles.

Aquesta gent ja fa anys que porta oferint els seus serveis als condemnats pel sistema, primer al que fou el seu alberg a Cardenal Casanyes, al Gòtic, i ara al que tenen obert al Poble Sec. Si crec que mereixen aquesta salutació d'ara no és sols per la seva tasca d'atenció als exclosos en si, sinó per l'enfocament que li estan donant, que transcendeix de llarg el que era la perspectiva fins ara dominant del mer assistencialisme caritatiu, per una actuació que no perd mai de vista ni mai deixa de denunciar les causes estructurals de la misèria. A la feina d'empara als damnats pel sistema li suma, com acabo de subratllar que passa amb el seu recolzament activista a la causa de la Plataforma d'Afectats per l'Hipoteca, una contribució a l'objectiu d'assenyalar les causes i els causants de tot el que està passant.

Missatge adreçat a tots aquells que van estigmatitzant a segons qui com "antisistema". Si entenem per sistema aquest ordre de coses que ens domina, que fa patir tanta gent i se'n beneficia d'aquest patiment, ja poden apuntar un altre nom a la seva llista d'organitzacions "antisistema": els Serveis Socials Barcelona de Sant Joan de Deu.

Vagi dons una afectuosa salutació d'agraïment per la seva complicitat en la lluita contra les abominacions del present i contra la resignació i, sobre tot, per posar de manifest que, com deia aquella cançó d'en Raimon, "en som molts més dels que ells volen i diuen".


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch