dissabte, 8 de març de 2014

La ciutat com a baix continu. Una escena preciosa a "El reloj" ("The Clock"), de Vincente Minelli (1945)


A "The Clock" –la primera pel.lícula de Vincente Minelli, del 1945– hi ha una escena preciosa que, de banda, de l'emoció que desperta, és, de pas, permetre una excel.lent mostra de la importància de les qualitats sonores d'un determinat ambient urbà. Parlo de tot aquest àmbit que conformen els treballs sobre paisatges sonors, sobre tot quan són abordats des de la col.laboració entre enginyers i científics socials, a la manera com fan al CRESSON de Grenoble (cresson.archi.fr/), o, més a prop nostre, la gent de Ciutat Sonora, al si de l'Institut Català d'Antropologia, o de l'Orquestra del Caos (sonoscop.net/sonoscop/orquestradelcaos.html, gent que m'estimo en tots els casos i la feina de la qual admiro i envejo. Tinc un magnífic record del treball que van fer conjuntament per al Zeppelin del CCCB l'any 2005. D'aquella oportunitat va sorgir la trobada "Espacios sonoros, tecnopolitica y vida cotidiana", tot un assaig teòric d'una possible antropologia sonora. Teniu la publicació que va sortir a antropologia.cat/files/DOSSIER%20ESPACIOS%20SONOROS.pdf.

Centrant-nos en l'escena -que vàrem passar a la Reina el novembre de 2004-, és un moment màgic en el que Judy Garland i Robert Walker, que s'han conegut per casualitat a l'estació central de Nova York, passejant plegats per Central Park. En un determinat moment ell comenta el silenci que regna en el lloc. Ella, aleshores, li fa notar com és veritat que mai hi ha silenci a una ciutat i que la ciutat és tota ella un baix continu sobre el que cadascú va escribint les notes de la seva partitura. Bé, no diuen en realitat això, però el que fan és molt més eloqüent en aquest sentit. Aquesta pel.lícula, i particularment aquesta escena, me la va descobrir Cora, la meva filla mitjana, que segur que serà una gran sonorista. Que ja ho és. 

He penjat la peli sencera al canal aquest nou que he obert al youtube, esperant que em duri una mica més que els altres. És a youtube.com/edit?ns=1&video_id=N_AqsueKjqI

Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch