dimecres, 29 de gener de 2014

Un homenatge més al camarada Pete Seeger. Cançons del Popular Front i de Communist Party of USA. "The Original Talking Union & Other Union Songs", dels Almanac Singers (1941)


Aixì és d'un disc aparegut el 1955 que es titula “The Original Talking Union & Other Union Songs”, que és de fet dos discs. D’una banda,“Talking Union”, enregistrat el 1941 pels Almanac Singers. Són els de la foto. En aquest disc hi ha temes allò que diuen immortals i ben coneguts. Teniu la versió original de “Which Side Are You On”, composada per Florence Reece, una cançó que a mi em posa la pell de gallina, amb multitud de versions, algunes de ben recents, i que es va sentir cantar fa no gaire al carrers de les ciutats nord-americanes quan allò del Occupy Wall Street. El tema que dóna títol al LP és "Talking Union". La cançó la van estrenar al maig de 1941 a un concert davant 20.000 treballadors dels transports públics de Nova York al Madison Square Garden, amb una mena de sketch dramàtic de l’actriu Carol Channing. A les sis cançons provinents d’aquest primer àlbum –a la cara B– se l’han afegit, a l’altra cara, unes altres cantades per Pete Seeger acompanyat d’un cor, amb temes també arxiconeguts, com ara: “We Shall Not Be Moved" —el nostre “No serem moguts”. Ara us deixo aquí la meva canço favoritat de l’album, que es diu “I don’t Want Yours Millions, Mister”, també “All I Want”, composta per Jim Garland i que és de la part enregistrada pels Almanac al 1941.

La base d’Almanac Singers eren Millard Lampell, Lee Hays, Pete Seeger i Woody Guthrie i van començar a tocar junts de manera informal el 1940 o 1941 a un apartament de Greenwich Village, a Nova York. En les seves actuacions, algunes d’elles massives, es van anar incorporant altres cantants, com ara Sis Cunningham, Peter i Baldwin "Butch" Hawes, Alan i Bess Lomax, Cisco Houston, Arthur Stern, Josh White, Jackie (Gibson) Alper, Burl Ives, (Hiram) Jaime Lowden, Carol White o Sam Gary.

En bona mesura, els Almanac Singers venien a ser una mica la veu musical del Popular Front, un intent del Comunist Party of USA, el CPUSA, de generar una aliança de forces d’esquerra, basada sobre tot en el moviment sindical, sobre tot agrupat en torn el CIO, el Congress of Industrial Organizations, i que va oferir recolzament crítica als governs de Franklin Delano Roosvelt. 

No cal dir que tots aquells que van tenir alguna cosa a veure amb el grup van ser acusats de comunistes pel comitè d’activitats antiamericanes de McCarthy i van tenir els seus herois –en Pete Seeger, que es va negar a declarar–, els seus renegats –Josh White, que va dir que els comunistes l’havien enredat– i els seus traïdors, com Burl Ives, que va delatar diversos membres del partit comunista.
Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch