diumenge, 29 d’abril de 2012

Resposta a Paco, que m’envia el link a una pàgina dedicada a Alan Lomax i muntatge personal amb fotos de Lomax a Sangonera la Verde i una parranda enregistrada al 1952Moltíssimes gràcies pel link http://www.culturalequity.org/. Impressionant. Certament està “tot Lomax”. Tot un festin. Segur que agafo alguna cosa en vídeo per la Reina. L’arxiu sonor és extraordinari, perquè sembla que estigui tot o bona part del que va enregistrar, per exemple, a Espanya a principi dels anys 50. Precisament feia temps que volia donar noticia que havia deixat a l’emule el primer dels tres volums de Songs and Dances of Spain que li va editar Westminster, que crec que era una filial de la Paramount. Els vaig trobar ja fa dotze o tretze anys a aquest indret meravellós que és el Mercat de Sant Antoni. Em van costar 800 pessetes cadascun.
Pel moment sols he passat de vinil a mp3 el volum I, Cities of Andalusia, tot i que hi ha dos temes enregistrats a la província de Múrcia. D’aquest he triat un per fer un mostra i penjar-lo al youtube, que he vist que sols te unes temes asturians i maragats de la incursió espanyola de Lomax. Si hi ha alguna cosa més no l’he trobat.
El que he penjat és una parranda. A la pàgina que m’envies se senyala que va ser gravada a Sangonera la Verde, a la Huerta, que és ara –aleshores no ho sé– una pedania de Múrcia capital. L’enregistrament es va fer el desembre de 1952, en concret el dia 15. A la web que em passes hi ha un seguit de fotos que se suposa que corresponen al dia de l’enregistrament, si més no a l’estada de Lomax a Sangonera. Amb elles he fet un petit muntatge amb la parranda. Per cert, és curiós, perquè al peu de les fotos apareix que els que surten estan ballant sevillanes, que, com al disc s’indica, és un ball molt similar a la parranda, totes dues danses derivades del ball suelto barroc popularitzat. Però el que ballen són parrandes, no sevillanes.
Més curiosa és la divergència de dades. A la pàgina s’informa que l’enregistrament se li va fer a la senyora Ana Serrano i al darrera del disc es parla de dues dones: una tal “Anna Speranda” (?) i Esperanza Madurana, acompanyades de guitarra i bandúrria.  Jo crec que deu ser la funda del disc que està malament, perquè diu que la gravació va ser a La Patriocha, que és un lloc del que no he trobat res per internet i que fa tota la pinta que se’l van inventar.
En fi, que moltes gràcies i que espero que et sembli bé el muntatge que he fet amb un dels talls de la col.lecció de discos gravats a Espanya per Lomax. En quan pugui passo a mp3 els altres dos. També tinc la Antología del Folklore Español de Manuel García Matos que li va publicar Hispavox per la mateixa època, allà els anys 50. No els he vist editats en cd. Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch