dimecres, 7 de març de 2012

La vertadera història del cotxe cremant a la manifestació del 29 de febrer a Barcelona, amb algunes consideracions sobre la manipulació mediàticaInteressant el merder de l’altre dia –els aldarulls després de la manifestació d’estudiants, professors i empleats universitaris del dia 29 de febrer– per veure l’abast i la desvergonya de la manipulació mediàtica. El cas del famós cotxe cremat presumptament pels estudiants al carrer Balmes és escandalós. L’incident va mostrat sistemàticament com una prova del salvatgisme dels “violents”, en canvi sembla que la cosa no va anar per aquí i que la història va ser una altra.

En efecte, el proppassat dia 5, dilluns, Josep Cuní va convidar al seu programa a la 8 a la propietària del vehicle, que va ser objecte de les previsibles preguntes políticament adients del presentador, amb el concurs de la inefable Pilar Rahola, per la qual no tinc cap inconvenient en confessar el profund fàstic que em mereix. La cosa va anar “normal”, tal i com podeu veure si us mireu el programa, el link del qual em va ser facilitat per un amable lector del bloc, en Joan: www.8tv.cat/8aldia/videos/la-propietaria-del-cotxe-cremat-a-la-manifestacio-estudiantil-avui-a-8-al-dia/.

En certs moments, la cosa va arribar a ser ridícula, perquè, com veureu –us ho recomano–, realment semblava que estiguessin parlant d’un fill de la convidada i no del seu cotxe. El cas, però, és que en un moment donat, cap el final, al minut 9, i en aparèixer la qüestió de l’assegurança, la propietària del cotxe va i  desmenteix als seus interpel.ladors pel que fa a una causa de l’estrall —atemptat– que no estaria coberta per la seva pòlissa. De sobte, i com aquell que no vol la cosa, la dona va i explica que el cotxe no es va incendiar com a conseqüència de la barbàrie dels estudiants, sinó d’una actuació negligent d’un mosso d’esquadra que, en apartar del mig del carrer el contenidor que començava a cremar, el va acostar a l’automòbil de la senyora, que va quedar finalment calcinat. Val la pena veure la cara de pasta de boniato que se’ls va quedar als entrevistadors, que veien com el seu rotllo condemnatòria se’ls ensorrava estrepitosament.

Aprofito per a felicitar a l’agència alternativa de notícies Sirius (noticies.sirius.cat/), que van ser dels primers en difondre la notícia (barcelona.sirius.cat/2012/03/els-mossos-den-puig-van-provocar.html). que, com era previsible, la premsa oficial no ha recollit en absolut. Així s’escriu la historia. És des de Sirius que he arribat al vídeo al que al.ludeix la dona a l’entrevista, on, al principi, s’aprecia perfectament com és un mosso d’esquadra qui acosta el contenidor al cotxe. És el que teniu aquí sobre.

A part d’això, em permeto informar que he rebut missatges d’amics i col.legues de mig planeta interessant-se preocupats per la “situació a Barcelona”. Els he informat que el que va passar no és que sigui habitual, però passa amb una certa regularitat, fins i tot amb expressions molt més espectaculars. Els poso com a exemple els aldarulls amb motiu de la vaga general del 29 de setembre de fa un parell d’anys, quan tot el centre de la ciutat va quedar potes en l’aire. Sembla mentida el que dóna de si una portada del New York Times.

Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch