diumenge, 25 de desembre de 2011

"El mensaje", un documental de Juan García Atienza (1978), "antropólogo de lo oculto"

  

Cap allà els 70 del segle passat va estar de moda el que es presentava com “història heterodoxa” o “història màgica”. El seu exponent més conspicu a nivell espanyol va ser en Fernando Sánchez Dragó i el seu Gárgoris y Hábidis (Planeta), però també d’altres, especialment Juan García Atienza, que es presentava com “antropólogo de lo oculto” i que va morir al juliol passat. Va escriure diversos llibres que van tenir molta popularitat en l’època. Penso, per exemple, en “Leyendas mágicas de España”, “Los Santos paganos”, “El milenio llega”, “La Gran Manipulación Cósmica” i, sobre tot, la no menys exitosa Guía de la España mágica (Grijalbo), publicada el 1978, el mateix any que el llibre de Sánchez Dragó.

Com a documentalista va fer algunes pel.lícules. He mirat a veure si estaven disponibles a la xarxa i veig que sols hi ha una entrega especial del programa de Canal 9 conduit per Sánchez Dragó “El faro de Alejandría”, emesa l’octubre de 2002 i consagrada –a més del propi director del programa, com és habitual– al vigèsim cinquè aniversari dels dos llibres –el de García Atienza i el de Sánchez Dragó–, on intervenien, a més dels dos autors, Antonio Ruiz Vega, Jesús Callejo i Jesús Ávila Granados. Són vuit parts, la primera de les quals és a http://www.youtube.com/watch?v=9hjBhUsfgCw.

Trobo injusta aquesta absència, perquè ens permet accedir a una temàtica que va gaudir –i encara gaudeix– de l’atenció d’un sector important de públic. Miro de compensar la mancança i penjo un de ben representatiu: EL MENSAJE (1978), sobre uns enigmàtics signes trobats a les parets d’una església de Palacios de la Sierra i uns petrogrifs propers, a la Sierra de la Demanda.

Aclareixo que aquesta aportació respon al valor que se li ha de reconèixer com a testimoni d’una determinada manera d’abordar temes “misteriosos”, no perquè li atorgui el menor interés científic.

Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch