dimecres, 21 de setembre de 2011

Introducció a l'antropologia social. Classe del 20-9-11. La paidofília ritual entre els samba i la importància que la dominada entengui el llenguatge de la dominació

Està clar que ens hem embarrancat una mica en el tema del relativisme cultural. Mireu de pensar-hi. Llegiu-vos per la setmana vinent aquest article de Clifford Geertz que us adjunto, que es diu “Anti-antirelativismo”. Està tret del seu llibre Los usos de la diversidad (Paidós, Barcelona, 1996, original de 1986). Us el llegiu, hi penseu i dilluns ens parlem. Aquesta és la lectura obligatòria d’aquesta setmana.

A la classe d’ahir vaig fer esment de dos textos importants. El primer era en relació a la paidofília ritual a Melanesia i el teniu en diversos dels articles del llibre compilat per Gilbert H. Herdt, Homosexualidad ritual en Melanesia (UNED). Teniu en anglès el llibre del mateix Herdt, però tot sol, sobre els sambia de Nova Guinea, on parla particularment de la inseminació iniciàtica dels nens. El llibre és diu Guardians of the Flutes University of Chicago). La persona que més a fet per introduir l’antropologia sexual a Espanya és en José Antonio Nieto. Si us interessa el tema, comenceu per Sexualidad y deseo (Siglo XXI). És probable que el tinguem en les jornades que el GRECS farà a la facultat els dies 2, 3 i 4 de novembre amb el títol “Contra la raó sexològica”. N’esteu convidats.

L’altra referent en el que vaig posar-vos l’accent, parlant de la violència de gènere, és el Pierre Bourdieu, La dominaciòn masculina (Anagrama). Vaig insistir en la noció de “violència simbòlica”, és a dir aquell principi que estableix que per a que la dominació es pugui dur-se a terme és indispensable que el dominat –la dominada en aquest cas– entengui i assumeix el llenguatge de la dominació, és a dir que pensi i visqui la relació asimètrica que pateix com un fet d’alguna forma “natural”.

En continuarem parlant dilluns. Prepareu-vos l’article de Geertz, segurament l’exponent principal de l’antropologia interpretativa. Fins aleshores.

[La fotografia de l'entrada és de Gilbert Herdt, i correspon al seu treball de camp entre els sambia]Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch