divendres, 19 d’agost de 2011

20 anys de “Camaleó” (IV): La profecia.Us he anat explicant com va anar el tema del programa “Camaleó”, de l’emissió del qual s’han complert ara justament 20 anys. En una primera entrega (http://manueldelgadoruiz.blogspot.com/2011/05/20-anys-de-camaleo-lencarrec.html) us explicava els precedents. A una segona us explicava quin va ser el procés que es va seguir en l’elaboració dels guions i us penjava el primer  episodi del programa, l’emés el 8 d’abril de 1991  (http://manueldelgadoruiz.blogspot.com/2011/07/20-anys-del-camaleo-de-tve-lemissio.html). Per últim fa uns dies que us narrava el merder que es va organitzar i com va ser que van començar a rodar caps (http://manueldelgadoruiz.blogspot.com/2011/08/20-anys-de-camaleo-de-tve-lenrenou.html).

Doncs bé, la cosa té la seva continuació. Diversos visitants del bloc han comentat l’analogia entre el que fou aqueta primera entrega del “Camaleó” i el famós programa de ràdio d’Orson Welles en el que l’escenificació radiofònica de “La guerra dels mons” de H.G. Wells va terroritzar els nord-americans, molts dels quals es van creure que s’estava produint una invasió extraterrestre a la Terra. Els responsables d’aquell “Camaleó” haurien de sentir-nos afalagats per la comparació, però aquesta no és del tot exacte. En primer lloc, perquè la nostra intenció era ben poc ambiciosa. Ni tant sols es tractava pròpìament d’un experiment, sinó més aviat d’una mena de parada dels monstres televisius del que la primera entrega corresponia als informatius, del que s’oferia un sort de distorsió deformadora. Això era tot.

Però la diferència més important és que, com tothom sap, mai es va arribar a produir l’atac marcià al nostre planeta, mentre que el cop d’estat a la URSS que nosaltres anunciàvem al nostre programa a principis d’abril de 1991 es va produir realment, de manera quasi calcada, l’agost d’aquell mateix any, exactament tal dia com avui, cinc mesos després que en Pito Abril i Joaquim Guzmán l’anunciessin al seu telenotícies full. Està clar que la clau de la nostra profecia tenia a veure amb la presència com a guionista de Vicent Partal, sens dubte una de les persones més competents a l’hora d’avaluar el que estava passant amb el procés del glasnost i la perestroika en aquells moments.

Bé, doncs el cas és que, efectivament, el 19 d’agost de 1991, tal i com havíem anunciat cinc mesos abans, els sectors més irreductibles del PCUS, que van aconseguir fer-se amb el control del govern i el parlament durant tres dies, fins que el 21 l’exèrcit, fidel a Gorbatxov, va fer avortar la intentona. Un bon resum de com va anar la cosa el teniu a http://www.vilaweb.cat/noticia/3920726/20110819/vint-anys-cop-dagost.html.

A sobre us penjo una cosa que he trobat al youtube on Pedro Piqueras anuncia el cop d’estat a la URSS, en aquest cas el de veritat. Si el compareu amb el “Camaleó” sencer que vaig penjar-vos veureu que és pràcticament clavat: deposició de Gorbatxov, carros de combat al carrer.

A la propera entrega de la historia del “Camaleó” us explicaré l’accidentada i al capdavall divertida gravació del que havia de ser un altre de les entregues de la sèrie, que s’havia de fer a l’endemà de l’emissió del primer programa i que va resultar francament alterada per les reaccions polítiques i mediàtiques que s’hi produïren, a més, és clar, de l’evidència que la nostra defenestració de Televisión Espanyola anava a ser imminent.


Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch