dijous, 7 de juliol de 2011

Bertolt Brecht a Hollywood - "Hangmen also die", de Fritz Lang (1943) - cicle Hollywood Roig a l'Ateneu Roig de Gràcia - Divendres 8-7-1

Em permetreu un canvi en el programa inicialment previst per aquesta propera entrega del Hollywood Roig. Com sigui que és la darrera, he pensat que podríem mirar la principal aportació cinematogràfica de l’estada de BERTOLT BRECHT a Hollywood.
És més que res perquè a la darrera sessió, després de passar un dels temes musicals de “One touche of Venus”, i comentar els treballs de Kurt Weill per a Brodway, va sortir el tema de l’exili nord americà del seu amic Brecht.
Segurament ja coneixereu la història. Brecht ja havia fet cinema, en concret havia codirigit “Kuhle Wampe” amb Slatan Dudow al 1932 i el nazisme el va obligar a escapar d’Alemanya. Després de pasar per Suècia, Finlàndia i la URSS, va anar a parar, via Vladivostok, a California, on s’hi va estar diversos anys a Santa Mónica. La seva pretensió era trobar feina a Hollywood. Li va costar aclimatar-se, tot i la proximitat del seu amic, el músic també exiliat Hans Eisler, i l’amistat personal de Charles Chaplin. Va anar fent petites feines com a guionista, en un ambient amb el que li s’hi feia poc. És d ’aquesta època el petit poema “Hollywood”: “Cada matí, per a guanyar-me el pa / vaig al mercat on es compren mentides / ple d’esperança / em poso a la cua dels venedors”.
L’any 1949 va ser cridat a declarar pel Comité d’Activitats Antiamericanes, acusat de formar part de la conspiració comunista per fer-se amb el control del país.
La seva contribució principal al cinema de l’època va ser el guió per
HANGMEN ALSO DIE (1943), aquí titulada “Los asesinos también mueren”, dirigida per FRITZ LANG, un film antinazi protagonitzat per Brian Donlevy, Anna Lee, Walter Brennan, y Dennis O'Keefe.
Podríem mirar-la plegat. Crec que és una forma més que adient d’acomiadar el cicle.
Hi ha un llibre que en parla d’aquesta part de la biografia de Brecht. És de de Norman Bunge i Christine Fischer, i es diu My Name Is Bertolt Brecht: Exile in the USA (Routledge).
I parlant de llibres, us dono tres llibres llenç complicats de trobar, que parlen del tema del cicle, és a dir de la presència de militants del CPUSA, el Partit Comunista dels Estats Units, al Hollywood clàssic i la seva persecució durant la guerra freda.
Són Reynold Humphries, Las lisas negras de Hollywood (Península), Javier Coma, Diccionario de la caza de brujas (Inédita) i l’absolutament fonamental McCarthy contra Hollywood. La caza de brujas, de Román Gubern (Anagrama).
Vinga, a veure si us animeu i ens veien demà al carrer Ciudad Real, 25, a Gràcia. A les 9 del vespre.
Fins demà o fins d'ací una estona si us hi acosteu a la Reina. Per cert, la Reina ja reina sola. Al carrer, a la seva acera, és pràcticament l'única casa que queda en peu. Impressionant.
Avui, ja sabeu: cinema, salsa y brujería.

Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch