divendres, 17 de juny de 2011

Consideracions per a Marc Morell a propòsit de l'espai, I

Vaig per parts. Primer, l’article. Jo crec que tenen raó els teus comentaristes i el teu treball és ambiciós. Però no per l’article, sinó que és tota la tesi la que és d’un notable gosadia. Però tu et pots permetre i tens en certa mesura l’obligació –per les teves pròpies capacitats– de ser agosarat i ambiciós. No tots poden dir el mateix. De fet quasi ningú.

El tema de l’espai i la seva definició. Home, doncs i igual no està malament que, encara que sigui per pura disciplina, et posis fort en aquest tema. De fet, és en general que tothom sembla legitimat a omplir-se la boca amb el terme “espai” sense prendre’s la molèstia de definir de què està parlant, com si el concepte remetés a un fet natural al que empara la seva pròpia evidència. Res d’això. Espai no és lloc. Espai no és territori. És més, no has d’oblidar de cap de les maneres que la noció d’espai que utilitzen arquitectes i urbanistes no és el mateix que has d’utilitzar tu. I el mateix pel que fa a Neil Smith, Harvey, etc. Per damunt de marxistes, són sobre tot geògrafs i el seu espai és un espai geogràfic. Tu ets un antropòleg i el teu espai és sobre tot l’espai social. Tingueu present.

Aleshores, certament, t’has de definir, primer que tot sobre tu mateix.
Comencem per “espai” i continuem després per “espai social”. Ens atindrem a Lefebvre per a donar-li consistència -com si fos un plat de cuina- a la base teòrica amb que treballem.
Què és l’espai a Lefebvre. Ara no tinc present amb quins dels seus textos estàs treballant, però et recomano que prenguis com a punt de partida un dels capítols de Espacio y política (Península), en concret el que es titula “El espacio, la producción del espacio, la economía política del espacio”. Aquí tens un bon referent per entendre com Lefebvre demana unes ciències socials de l’espai, entre elles una antropologia de l’espai, en ordre a passar d’una idea d’espai com a conjunt o suma d’objectes –la producció de coses a l’espai– a l’espai en tant que cosa que és produïda en tal que tal i directament.

Subratllo això: l’espai en tant que cosa es pot dir d’ell el que de qualsevol altra cosa produïda segons Marx, és a dir com a encobrint diverses relacions socials. És a partir d’ací que Lefebvre ens explica com el capitalisme s’apodera de l’espai i fa d’ell sòl, és a dir bens mobles, capital immobiliari; l’espai esdevé així espai instrumental sotmès a tractament burocràtic sota el pompós títol d’ “ordenació territorial”. Es a dir, l’espai és un objecte produït que, en mans de la lògica capitalista, transcendeix el seu valor d’ús per, degudament sotmès al famós fetitxisme de la mercaderia, acabar sent considerat pel seu valor de canvi. Segur que percebeixes aquesta noció d’espai com a objecte produït, perquè és part de la lectura que Lefebvre fa de Marx i, a partir d’ella, de la seva crítica a l’economia política de l’espai.

En qualsevol cas, si vols posar-te fort en el marxisme lefebvrià et recomano dos llibres de Lefebvre dels que t’esmento dues edicions espanyoles que vaig comprar a llibreries de vell fa temps: Síntesis del pensamiento de Marx(Síntesis), i Marx (Guadarrama). Són edicions d’editorials que ja no existeixen. Segur que hi ha edicions més recents. Per cert, pensa que a Espacio y política hi ha els dos darrers capítols que parlen de classe social. Hauries de mirar-te’ls bé.

I parlant de classe social, pensa que aquesta vessant és el teu punt més fort, perquè és el més agosarat, però per això mateix també el més vulnerable. Jo reforçaria al màxim aquest flanc. Per cert, hi ha un llibre que a mi em va servir de molt per aquest tema fa temps. És també una edició rara. A veure si pots donar amb ella. El llibre és de Raúl García Durán i es diu El concepto de clase social, i el vam treure a una editorial que teníem al Partit fa temps que és deia Avance.
Aquests llibres més o menys introbables te’ls puc passar, sempre i quan em prometis que no me’ls tacaràs d’oli ni res per l’estil. És broma, perquè mira que estan gastats i gloriosament vells!

Però ara passem a una altra cosa una mica més complicada, en la que no sé si et mereix la pena ficar-t’hi, però que t’apunto. És tracta no de l’espai, sinó de l’espai social, que no és el mateix. Al text del que t’acabo de parlar, el concepte d’espai social apareix al final i com l’espai produït i gestionat col.lectivament. És aquí que passem de Política y sociedad, publicat originalment el 1972, a un llibre absolutament clau, del que ja t’avanço la imminent edició en castellà –per primer cop!– per l’editorial Capitan Swing: parlo de La producción del espacio social. Aquí la cosa és complica una mica. T’escric un altre correu amb la continuació del que et volia dir, ara en referència a aquest altre concepte: l’espai social.

[La fotografía està pressa de http://blog.yanidel.com/category/la-vie-en-rose/]

Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch