divendres, 8 d’abril de 2011

Hollywood Roig - Sessió 8-4-11 - "The North Star", Tres blackisters en acció: Lewis Milestone, Lillian Hellman, Aaron Copland

Aquest divendres 8, al Hollywood Roig toca THE NORTH STAR (“L’estrella del Nord”), dirigida per LEWIS MILESTONE (1943), una de les tres pel.lícules que el Comitè d’Activitats Antiamericanes va mostrar com a prova que hi havia propaganda prosoviètica al cinema de Hollywood. Les altres dues, si us interessa, van ser “Mission to Moscow”, de la Warner, i “Song of Russia”, de la Metro.Aquesta que passarem divendres la fan Anne Baxter i Dana Andrews. Tres dels seus responsables van ser víctimes de la persecució anticomunista. El director, LEWIS MILESTONE, d’origen romanès i que va fer aquella apologia del pacifisme que havia estat “Sin novedad en el frente”, “All Quiet on the Western Front”, va haver de marxar a Europa uns anys per trobar feina, tot i que no finalment no va ser cridat a declarar davant el Comitè i oficialment no figurava en les llistes negres. La guionista, LILIAM HELLMAN, la companya de Dash Hammet i de la que es va dir que havia estat militant del PCUSA a finals dels anys 30 i que si que va ser inclosa per tal causa a les llistes negres. I AARON COPLAND, un dels principals compositors nord-americans del segle XX, que va composar la interessantíssima banda sonora de la pel.lícula i que també va ser castigat per les seves simpaties procomunistes.
La pel.lícula està ambientada en un poblet rus, que de sobte es veu invadit pels nazis. Es va considerar que la manera de viure de la societat soviètica era massa idíl·lica i, per tant, que en feia apologia del bolxevisme. Hi ha un moment emocionant, ja veureu, quan sona “La internacional” a todo trapo. Molt maca. Ja veureu.
Ja sabeu que a la peli central de la sessió afegim un seguit de propinetes, en forma d’unes quantes seqüències que il.lustren el nostre tema. Us proposo tres cosetes. La primera és un homenatge a la parella HUMPHREY BOGART - LAUREN BACALL, que són els que apareixen sistemàticament davant o al centre del grup de professionals de Hollywood que van anar a protestat a Washington contra la persecució maccarthysta i van conformar el comitè de recolzament als processats per McCarthy, tot i que Bogart al final es va acollonir una mica. Us poso algun tros de TO HAVE AND NAVE NOT, de HOWARD HAWKS (1944), com quan la Bacall canta “Am I Blue”, amb HOAGIE CARMICHAEL al piano, I l’altre la del seu impagable diàleg amb Bogart. Ja sabeu; allò de: “Si em necessites, xiula”.
Després algun moment maco de SPARTACUS, de STANLEY KUBRICK (1960), que va significat la readmissió a la industria de Hollywood del guionista DALTON TRUMBO, militant del PCUS entre 1943 i 1948 i que va passar-se un any a la presó.
I, per acabar, tinc el caprici de passar-vos una cosa que no és pròpiament del nostre tema, però de segur que us agradarà. És d’una de les primeres pel·lícules de BERTRAND TAVERNIER, LE JUGE ET L'ASSESSIN, del 1977. Molt bona. Mereix la pena veure-la sencera. Us passaré el final, quan sona un dels temes de la peli, composat per PHILIPPE SARDE, la canta primer també la ISABELLE HUPERT i després aquest cantant tan interessant que va ser JEAN-ROGER CAUSSIMON. Us agradarà, segur.
I si us porteu ver us passaré algun del muntatges que vaig preparar per ahir vespre a la Reina. .
Recordeu que estem a l'Ateneu Roig, al carrer Ciudad Real, 25, a Gràcia.

Canals de vídeo

http://www.youtube.com/channel/UCwKJH7B5MeKWWG_6x_mBn_g?feature=watch